ingilizce kelime/cümle/gramer

Monday, May 22, 2006

Class ve Id farkları ** CSS **

class ne ki? id ne ki?Anahtar Kelimeler : css, id, class

CSS ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi class ve id arasındaki farkın ne olduğudur. İtiraf etmek gerekirse, CSS öğrenmeye başladıktan bir sene sonra bile, id kullanımından uzak duruyordum -ki herhangi bir şeyi öğrenirken, eğer hazır değilseniz kafanızı karıştırabilecek konuları atlayın-.

ID

Bir HTML dosyasının içeriğinde, sadece bir öğeye verilebilecek bir değerdir id, basite indirgersek, id'ler HTML'de kullandığımız öğenin, nüfus kağıdıdır. Nasıl bizim nüfus kağıdımız sadece bize özelse, ve başkasıyla paylaşamazsak, id'ler de öğeye özeldir ve aynı sayfa içerisinde başka bir öğeyle id'sini paylaşmaz.

Eğer bir proje geliştiriyorsak, verdiğimiz id'yi aynı sayfada birden fazla olmamak koşuluyla istediğimiz kadar kullanabiliriz. Dolayısıyla id'ler site tasarımdan, kodlama aşamasına geçtiğinde, dikkatli kullanılması gereken kimliklendirmelerdir.

ID tamam, peki Class ne?

Demin ki örneğimizden devam edersek, class'lar id'lerden farklı olarak bir sayfa içerisinde istediğimiz kadar kullanabileceğimiz değerlerdir. Id'yi nüfus kağıdına benzetmiştik ya, class'lar bu durumda aynı oda içerisindeki "bütün erkekler", "bütün kızlar", "bütün gözlüklüler", "bütün sarışın, mavi gözlü, şahane hatunlar" kümelerine benzetebiliriz.

ID tamam, Class'ı da anladım.

Ama benim başka sorum var diyorsanız, bu bölümün sadece sizlerden gelen soruları açıklamak için hazırlandığını hatırlatıyorum. Oyun parkımız olan, WebStandartları.com forumuna kayıt olup, Soru&Cevap köşesine sorularınızı yollayabilirsiniz.


Alıntı yapılan yer: cemshid

0 Comments:

Post a Comment

<< Home