ingilizce kelime/cümle/gramer

Tuesday, June 06, 2006

Yeni Başlayanlara Site Optimize Ipuçları


Yeni Başlayanlara Site Optimize Ipuçları
Yeni başlayan arkadaşlarımız için optimizasyon ile ilgili birkaç ipucu vereyim,
1- Optimizasyon kuralının ilk adımı domain ismidir, domain isminizin konuyla son derece alakalı olması lazımdır.
2-Sayfa isimlerinin konuyla birebir alakalı olması gerekir, örneğin çicek konulu bir sayfanın isminin cicek.htm olması önemlidir. Devamini okuyun


Yeni Başlayanlara Site Optimize Ipuçları

Yeni başlayan arkadaşlarımız için optimizasyon ile ilgili birkaç ipucu vereyim,

1- Optimizasyon kuralının ilk adımı domain ismidir, domain isminizin konuyla son derece alakalı olması lazımdır.

2-Sayfa isimlerinin konuyla birebir alakalı olması gerekir, örneğin çicek konulu bir sayfanın isminin cicek.htm olması önemlidir.

3-Title mutlaka sayfa içeriğinin ana teması olmalıdır. Kısa ve öz bi şekilde sayfayı anlatıması lazımdır.

4-İyi yerleştirilmiş meta tagları, bunlar sayfa ile %100 uyumlu olması gereklidir ki, üst sıralara çıkmanıza etki olsun.

5-Vazgeçilmez pr (page rank) yüksek pr li sitelerden 4 veya üstü olabilir karşılıksız çapraz link aldığınız zaman pr iniz artacaktır.

Site Optimizasyon Önerileri -1-

Title (başlık): En fazla 80 karakter olmalı.
Description(Açıklama): En fazla 200 karakter olmalı.
Keywords(Anahtar Kelime): En fazla 500 karakter olmalı.
( Bu bölümde maximum 20 kelime kullanabilirsiniz ve "in" kelimesini kullanamazsınız.
Örneğin: "Cengiz Kurtoğlu - Hain Geceler" derseniz bir sorun bulunmamaktadır fakat "cafe in Taksim" derseniz buradaki in google tarafından hatalı kelime olarak kabul edilir.)
<META NAME="ROBOTS" CONTENT="All"> : Robotlar için bu satır meta taglara eklenemli. Eklenmesede geliyorlar.
Author: En fazla 52 karakter olmalı.

Sayfanın kodlarının boyutu en fazla 100 kb olmalı. Ama en verimli indexleme 50 kb a kadardır.
Sayfada maximum 100 link bulunmalı.

Sayfaların indexlenme sırası : .htm , .html , .asp , .php şeklindedir.

Sayfanızın üstlerde gözükmesi için başka sitelerden link almalısınız fakat bir anda çok link almanızda zararlıdır. Siteniz yeni açılmışsa sandbox'a alınabilir ve bir müddet google da bulunmaz. Yada banlanabilirsiniz.

Bir Webmaster Adayının Bilmesi Gerekenler

Bunları kaç kişi bilebilirki demeyin...öğrenmenin sınırı yok eğer webmaster olacağım diyorsanız bilmeniz gerekenleri veriyorum sadece
Bir webmaster adayının bilmesi gereken asgari bilgileri aşağıda sizlere sunuyorum.

ORTAM DEĞİŞKENİ ANLAMI
REMOTE_ADDR İstemci bilgisayarın IP adresi
REMOTE_HOST İstemcinin bilgisayarının adı (Muhtemelen yine istemcinin IP'si)
HTTP_ACCEPT Browser'ın tanıyabileceği MIME türleri
HTTP_USER_AGENT Browser hakkında bilgi (adı, sürümü işletim sistemi, vs.)
HTTP_REFERER Browser'ın bizim sitemize gelmeden önce görüntülediği son URL (Burada "referer" referansta bulunan, köprü veren, gönderen anlamına gelmekle birlikte, sitemizi ziyaret eden kullanıcının sizim sitemize geçtiği son sitede bizim sayfamıza bir köprü bulunduğu anlamı çıkmaz; ziyaretçi bizim adresimizi URL adres kutusuna kendisi yazsa bile, HTTP_REFERER değişkeninin değeri olarak son URL kaydedilir.)
REQUEST_METHOD GET veya POST
CONTENT_LENGTH POST yoluyla gönderilmiş bilginin boyutu (büyüklüğü). GET yöntemi kullanıldığında veya istemci bilgi göndermediğinde tanımlanmamış sayılır)
QUERY_STRING İstemcinin GET yoluyla gönderdiği bütün bilgilerden yapılmış bilgi yumağı ( String )
PATH_INFO CGI programının çalıştırıldığı dizine göre (göreli) Path (arama yolu) bilgisi.
PATH_TRANSLATED Göreli arama yolunun gerçek disk ve dizin adlarıyla ifadesi
HTTP Statü Kodları:
Kod Mesaj Anlamı
200 OK Aranan belge bulundu ve gönderildi.
204 No Content Belge bulundu, fakat gönderilecek bir içerik yok.
301 Moved Permamently Aranan belge temelli başka bir adrese aktarıldı.
302 Moved temporarily Aranan belge geçici olarak başka bir adrese aktarıldı.
400 Cannot be found Erişmek istediğiniz dosya bulunamıyor.
401 Unauthorized Erişmek istediğiniz belge korunmuştur.
403 Forbidden Erişmek istediğiniz belgeye erişim yasaklanmıştır.
403.10 Access Forbidden Erişmek için sunduğunuz yetki kaydı yeterli değil.
403.11 Access Forbidden Erişmek için sunduğunuz parola değişmiş.
404 Site not found Aradığınız site (URL) bulunamıyor.
405 Resource not allowed Dosya, yanlış adres verdiğiniz için bulunamıyor.
406 Not acceptable Browser'ınız istediğiniz kaynağı görünteleme yeteneğinde olmadığı için istediğiniz dosya gönderilmiyor.
410 Does not exist Aradığınız dosya temelli bulunamıyor.
412 Precondition Failed Dosya istemcinin ileri sürdüğü önşartlara uymadığı için gönderilmiyor.
414 URI Too Long Dosya için yazılan yol çok uzun.
500 Internal server error Dahilî Server Hatası oluştu.
501 Not implemented İstediğiniz yazılım/media türü bu Server'da uygulanamıyor.
502 Bad Gateway Server geçit olarak görev yaparken, kendisinden sonraki bir Server'dan hatalı yanıt aldı.
Belli başlı MIME tür/alt-tür grupları
text/plain Düz metin. Server istenen belgenin uzantısından türünü anlamazsa veya siz CGI programınızda çıktı'nızın içerik türünü belirtmezseniz, Server düz metni varsayılan içerik türü sayar
text/html HTML dosyası
text/richtext Rich Text biçimi. Bir çok kelime-işlemcisinin ortak dosya biçimidir; bir çok Browser tarafından anlaşılabilir.
image/gif GIF grafik dosyası. Ortak bir biçim olmakla birlikte, içendiği sıkıştırma teknolojisinin kullanımı için bir firmaya telif hakkı bedeli ödeme zorunluğu getirildiğinden bu yana yerini diğer biçimlere bırakıyor. Browser'lar tarafından IMG etiketiyle birlikte kullanıldığında HTML belgesinin parçası olarak görüntülenir.
image/jpeg JPEG grafik dosyası. GIF'ten daha çok renk derinliği içerebilir. Bütün Browserlar tarafından tanınır ve IMG etiketiyle birlikte kullanılabilir.
image/png PGN grafik dosyası. Internet için geliştirilmekte olan grafik biçimi. Henüz bütün Browserlar tarafından tanınmıyor. Bu biçimi tanıyan Browserlar, IMG etiketiyle kullanılan PNG dosyasını HTML belgesi içinde görüntüleyebilirler.
image/x-xbitmap Bitmap grafik dosyası. (Genellikle dosya adının uzatması .xbm olur.) Görüntü, piksel olarak tanımlandığı için fazla ayrıntılı görüntüler için elverişli değildir. Bütün Browserlar tarafından tanınmaz.
audio/basic 8-bit ulaw sıkıştırma tekniği ile üretilen ses kayıt dosyası. (Genellikle dosya adının uzatması .au olur.) Bütün Browserlar tarafından tanınmaz.
audio/x-wav Microsoft firmasının geliştirdiği Windows sistemi için ses kayıt dosyası. (Bütün Browserlar tarafından tanınmaz)
video/mpeg MPEG video kayıt dosyası. Bütün Browserlar tarafından tanınır.
video/quicktime Apple firmasının geliştirdiği MacOS ve Windows sistemleri için video dosyası. Browseın tanıması için ek program çalıştırılması (plug-in) gerekebilir.
video/x-msvideo Microsoft firmasının geliştirdiği Windows sistemi için video kayıt dosyası. (Genellikle dosya adının uzatması .avi olur.)
application/octet-stream Server tarafından tanınmayan bütün dosya türleri için bu içaret türü gönderilir ve bunu gören Browser kullanıcıyü bu dosyayı çalıştırmak veya görüntülemek yerine sabit diske kaydetme imkanı tanır.
application/postscript Postscript yazıcı dili ile gönderilen herhangi bir içerik.
application/vnd.ms-excel MS Site Server, Internet Information Server veya kişisel Web Server programlarının tanıdığı MS Office yazılım paketindeki Excel programının dosyası. Microsoft işletim sistemlerinde çalışan hemen hemen bütün Web Server programları tarafından da tanınmaktadır. (Bu türün alt türleri arasında "application/vnd.ms-powerpoint" ve "application/msword" de bulunur. MS firmasının Internet Browser programı IE tarafından bu içarek türü tanınır ve ilgili MS yazılı çalıştırılarak dosyanın içeriği görüntülenir; diğer browserlar bu içerik türünü sabit diske kaydetmeyi önerirler.
CONTENT_LENGTH ve QUERY_STRING değişkenlerinin doğrudan bizim Form etiketimizin METHOD özelliğine bağlı olduğunu farkettiniz mi? METHOD olarak GET veya POST kullanabiliriz. Bu, bizim ziyaretçimizden nasıl ve ne boyutta bilgi alacağımızı ve bilginin CGI programına nasıl aktarılacağını belirler.
Form'un oluşturduğu ve sizin GET yöntemi ile aldığınız bilgiler, çevre değişkenlerinden QUERY_STRING değişkeninin içine yazılır. Başka bir ifade ile Form'daki bütün değişkenlerin adları ve bu değişkenin içerdiği değer yumak yapılır (bu yumağın niteliğine ve nasıl çözeceğimize geleceğiz!) ve Server'da QUERY_STRING değişkeninin değeri olarak yazılır. Daha sonra belirteceğiz, ama şimdiden bir kenara yazın: Form'un gönderdiği değişkenler ve değerleri artık düz metin haline gelmiştir; bundan yeniden program yoluyla kullanılabilir değişkenler üretmek ve bu değişkenlere ziyaretçiden gelen değerleri atamak bizim işimiz olacak (ve galiba Perl ile CGI progralamanın da en can alıcı noktasını oluşturacak!).
Form'un bilgilerini POST yoluyla almış olsaydık bunlar CGI programı için standart girdi (stdin) olarak gelecekti. Bu iki yöntem arasındaki başlıca fark (ve herkesin POST yöntemini tercih etmesinin sebebi) stdin'in bilgi tutma kapasitesinin sınırsız olmasından ibarettir. QUERY_STRING değişkeni, Server'a, ve bu programın ayarlarına göre sınırlı boyutta bilgi tutabilir. Formlarınızda çok alan (yani çok değişken ve çok değer) varsa, mutlaka POST yöntemini kullanmalısınız. Aksi taktirde, bu bilgilerin QUERY_STRING değişkeninin bilgi tutma kapasitesini aşan bölümü, Server tarafından silinir, CGI programına aktarılmaz.
Çevre değişkenlerimizden REQUEST_METHOD, Form'dan bilgilerin hangi yöntemle geldiğini gösterdiğinize göre, CGI programımızı yazarken, önce bu değişkenin içeriğini kontrol edebiliriz; bu GET ise, demek ki Formun bilgileri QUERY_STRING değişkeninin içinde paket halinde duruyor. REQUEST_METHOD değişkenin değeri POST ise, ziyaretçimizin Formumuza yazdığı bilgiler, stdin olarak gelmiş ve stdin'in o andaki boyutunu gösteren bilgi de CONTENT_LENGTH değişkenine işlenmiş demektir.
Hexadecimal Türkçe!
URL Encoding şemasında, Türkçe karakterlerin kodları şöyledir:
ğ: F0
Ğ: D0
ı: FD
İ: DD
ü: FC
Ü: DC
ş: FE
Ş: DE
ö: F6
Ö: D6
ç: E7
Ç: C7
(URL Encoding şemasına göre, yüzde işareti "%25", Ve (&) işareti "%26" ve çiftçatal (#) işareti ise "%23" olarak şifrelenir.)
İstemcinin İstekleri - Sunucunun Sundukları
CGI programlarının Browser'la ilişkisini ele aldık. Fakat CGI programı, "Browser için" yazıldığı kadar "Server için" de yazılır. CGI ile Server'ın çalışmasını da programlamış oluruz. Bu yüzden, Server'ın CGI-HTML ilişkisindeki yerini da tanımak zorundayız. Server'ı tanımaya Browser ile istem-sunuş ilişkisindeki yerinden başlayabiliriz. Browser ile Server nasıl alış veriş yapıyorlar; ne alıp, ne veriyorlar!
Ziyaretçi olarak siz Browser'ın URL adres kutusuna, sözgelimi server.com adlı halayî sunucudaki merhaba.htm belgesinin adını (adresini) yazdığınızda neler olur? Bunu kısaca, adım adım görelim:
1. Browser'ın http://www.server.com/merhaba.htm adlı belgeyi talep etmesi, Server'a bir "HTTP Request" (HTTP Talep) komutu göndermesi demektir. "GET" şeklindeki bu komut sadece "Bana şu kaynağı gönder!" şeklinde olmaz. Browser komutun arkasına Browser'ın ne tür belgeler (text, HTML, Access, Excel, vs uygulama programı dosyaları) ve media (GIF, JPEG, Bitmap, vs.) kabul edebileceğini, ve Browser'ın türü ve sürümünü, ve dosya ilgili (varsa) önşartlarını da ekler.
Diyelim ki bir Browser, bir Server'dan index.htm adlı dosyayı istiyor ve bu dosyayı ancak ve sadece 12 Ocak 2000, GMT saat 10:00'dan sonra değişmişse göndermesini şart koşuyor. Bu durumda "HTTP Request" şöyle olur:
GET /index.htm HTTP/1.1
If-Modified-Since: Sun, 12 Jan 2000 10:00:00 GMT
Accept: text-html
Accept: */*
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Burada, Browser, varsayılan talep komutu olan GET ile ne istediğini ve ne kabul edebileceğini Server'a bildiriyor.
2. Server bu talebi alınca önce belgeyi arar; bulamazsa Browser'a hata mesajı gönderir. Server, bu dosyayı bulursa, önce uzantısına bakarak, ne tür bir dosya olduğuna karar verir; ve
3. Bu karara dayanarak, gerekli başlık (header) bilgilerini ve dosyanın içeriğini talep sahibi Browser'a gönderir. (Bu arada başlıkla içerik arasına bir boş satır koyması da ihmal etmez! Bu boş satır, Server'ın Browser'a gönderdiği iki önemli veri kümesini birbirinden ayırmaya yarar.)
Bu bilgi aşağı yukarı şuna benzer:
HTTP 1.1 200 OK
Date: Mon, 12 Jul 2002 02:30:49 GMT
Server: Apache 1.3.1
Content-type: text/html
Content-length: 235
Last-modified: Mon, 12 Jan 2000 0200 GMT

Arama Motorları İçin 25 Tavsiye

Arama Motoru Optimizasyonu
Arama Motorlarında Üst Sıralara Çıkmak İçin 25 Bedava Tavsiye
Bu makalede size arama motorlarındaki sıralamanızı nasıl yükseltebileceğinizi göstereceğim. Tüm tavsiyeleri yerine getirmek zorunda değilsiniz, ama ne kadar çok tavsiyeyi dikkate alır ve değerlendirseniz, arama motolarında bir üst sıraya çıkmak için o kadar güç kazanmış olursunuz.
--------------------------------------------------------------------------------

1. Dışarıdan daha fazla link alarak ve daha fazla site içi linklemesi yaparak link popüleritenizi artırın.

Site İçi Linkler - Her sitenizi ve site içi önemli sayfalarınızı çapraz olarak birbirleriyle linkleyin. Bu her sitenizdeki sayfalarınızın PageRank değerini artıracaktır.
Kontrol Ettiğiniz Sitenize Gelen Linkler - Ana sitenizin konusu ile aynı küçük birkaç site yapın. Bu küçük siteler sadece birkaç sayfadan ibaret olsun. Sonra bu siteleri birbirleri arasında sizin için önemli anahtar kelimelerle çapraz olarak linkleyin. Ana sitenize ise her küçük siteden yine anahtar kelimelerle linkler verin.
Kontrol Edemediğiniz Sitenize Gelen Linkler: Rakiplerinize link veren sitetelerin size de link vermelerini isteyin. Hangi sitelerin rakiplerinize link verdiğini bulmak için bir arama motoruna girin ve "link:" kelimesi ile rakip domainini kullanarak arama yapın.
Örnek: link:www.rakibiniz.com
Yahoo Directory ve DMOZ (Directory Mozilla) gibi önemli web dizinlerinde sizin sitenizle aynı kategoride bulunan diğer sitelerle link değişimi yapın.
Kendisine site eklemeye izin veren siteler bulun. Bunu yapmak için mesela Google'da "site ekle" yazarak aratın. Gelen sonuçlardan çoğu site eklemeye izin veren siteler olacaktır.
2. Her HEAD taginden hemen sonra META tagi içinde ilk tag olarak bir TITLE ekleyin.



Örnek :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Bilgisayar Parçaları İncelemeleri</TITLE>
...
3. TITLE taginden hemen sonra bir DESCRIPTION tagi ekleyin.

DESCRIPTION içinde sayfa içeriği ile ilgili anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Bu anahtar kelimeler metnin başına ne kadar yakın olursa o kadar iyi olacaktır.

Örnek :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Bilgisayar Parçaları İncelemeleri</TITLE>
<META NAME="description" CONTENT="Bilgisayar Parçaları İncelemeleri bölümünde piyasaya yeni çıkmış OEM parçaları incelenir. Her parça avantaj ve dezavantajları ile listelenir">
...
4. Eğer META REFRESH tagi kullanıyorsanız, tagin 30 saniyeden büyük olduğundan emin olun.



Örnek :
<META HTTP-EQUIV="refresh" CONTENT="30; URL=http://www.donanim-inceleme.com">

Bazı arama motorları 30 saniyeden daha erken refreh değeri kullanan sayfaları spam olarak algılamaktadırlar. Eğer daha hızlı sayfa refreshi istiyorsanız, JavaScript redirect tagi kullanmanızı öneririm.

Örnek :
Adım 1- Aşağıdaki kodu dokümanın HEAD bölümüne kopyalayın. Koddaki 3000 sayısını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. 1000 yazdığınızda 1 saniye anlamına gelecektir.

<script LANGUAGE="JavaScript"> </SCRIPT>

Adım 2- BODY taginize onLoad event yönlendiricinizi ekleyin. Böylece sayfanız her yüklendiğinde JavaScript kodu çalışacaktır.

<BODY onLoad="redirect()">
5. Eğer illa ki lazım değilse AUTHOR, DATE vs. gibi META tagleri kullanmayın.

Kullanmanızı önerdiğim META tagler sadece DESCRIPTION ve bazen META REFRESH tagleridir.
6. Sitenizde mutlaka bir tane site haritası bulundurun.

Bu haritada sitenizde yer alan tüm sayfalara link verin. Bu sayfa, sitenize gelen arama motorlarının tüm sayfalarınızı bulmasına yardımcı olacaktır.
Her sayfadan en fazla 50 link verin.
Eğer link vermeniz gereken 50 den fazla sayfanız varsa sadece önemli sayfalarınıza link verin.
Bazı arama motorları sadece linklerden oluşan sayfaları sevmezler. Bu yüzden bu sayfanıza mutlaka biraz da metin ekleyin. Mesela sitenizin genel amacını bir paragraf halinde bu harita sayfasına ekleyin.
7. Bir ya da daha fazla header tagi kullanın ve içinde önemli anahtar kelimelerinize yer verin.

H1, H2 gibi büyük header taglerini tercih edin.
Eğer kullandığınız header tagleri sayfa tasarımınızı bozuyorsa, CSS ile sayfanıza uygun hale getirin.
8. Ana sayfanızdaki metnin ilk 3-5 satırı sizin için çok değerlidir.

Çoğu arama motoru bir sayfadaki ilk birkaç satır metni arama sonuçlarında META DESCRIPTION yerine sayfa açıklaması olarak kullandıkları için, bu ilk birkaç satırın oldukça anlamlı olmasına özen gösterin. (META DESCRIPTION taginizi tanımlamış olsanız bile bu tanımlamanın kullanılmama ihtimali yüksektir.)
9. Özellikle ana sayfanızda anahtar kelime yoğunluğunuzun %1-2 düzeyinde olmasına özen gösterin.

Anahtar kelime yoğunluğunuzun yüksek olması, arama motorlarının bunu suni bir düzenleme olarak görmesine neden olacaktır. Bu durumda o anahtar kelimelerde siteniz ya da sayfanız arama motorlarında üst sıralara çıkamayacaktır.
10. Her sayfada en az 350 kelimeye en fazla 750 kelimeye yer verin.

Arama motorlarının olabildiğince insan gibi düşünmeye çalıştıklarını unutmayın. Sizin de onaylayacağınız gibi, bir ziyaretçi içinde çok az metin bulunan sayfalara ya da özensizce doldurulmuş gibi görünen binlerce kelimeden oluşan sayfalara zaman ayırmayacaktır. Metinlerinizi yazarken mutlaka bunları bir insanın okuyacağını unutmayın. Metninizi olabildiğince paragraflara ayırın. Arama motorları insana yönelik iyileştirmelere önem verirler.
11. Kullanacağınız domain adında anahtar kelimelerinizi kullanın.

Kelimelerin arasına "-" tire koyarak ayırmanız daha iyi olacaktır. Mesela anahtar kelimeniz "donanım inceleme", sizin içinn iyi domain adi www.donanim-inceleme.com olacaktır. Eğer istediğiniz domain adı doluysa yani başkası tarafından alınmışsa, .NET, .ORG gibi farklı uzantıları alabilirsiniz.
12. Site içi klasör adlarında anahtar kelimelerinizi kullanın.

Site içi klasörleri yine domain adınız gibi anahtar kelimeleri kullaranarak ve kelimeler arasına "-" tire koyarak oluşturun. Örneğin http://www.donanim-inceleme.com/en-son-cik...nanimlar/" gibi kullanabilirsiniz.
13. Sayfa isimlerinizde anahtar kelimelerinizi kullanın.

Örnek :
http://www.donanim-inceleme/donanim-fiyatlari.html sizin için uygun olacaktır.
14. Sayfa içinde kullandığınız resimlerin isimlerinde anahtar kelimelerinize yer verin.

Örnek :
<img src= "donanim-arizalari.jpg"> resim ile direkt ilgili olmasa bile sizin için uygun olacaktır.
15. Her resimde mutlaka bir ALT tagi kullanın.

En önemli anahtar kelimelerinizi bu tag içine yerleştirin.

Örnek :
<IMG src="donanim-arizalari.jpg" ALT="donanım arızaları ve çözümleri">
16. Eğer site içinde IMAGE MAP kullanıyorsanız mutlaka HTML links ekleyin.

Çünkü bazı arama motorları IMAGE MAP takip etmezler. Bunun yanında IMAGE MAP arama motorlarına text linkleri sunmaz. Arama motoları optimizasyonuna hiçbir katkı sağlamadığı için IMAGE MAP kullanmamaya özen gösterin.
17. Sayfanızdaki ana metinler içerisine, sayfa konusuyla ilgili ama daha az kullanılan mesela anahtar kelimelerinizle eş anlamlı değişik kelimeler serpiştirin.

Popüleritesi az olan kelimeler daha az rekabet gerektirdiği için, bu kelimelerde arandığınızda en üst sıralarda çıkmayı garanti edebilirsiniz.
18. Anahtar kelimelerinizi sayfa metni içinde peşpeşe tekrar etmeyin.

Bu durum arama motorları tarafından spam olarak algılanabilecektir. Anahtar kelimelerinizi sayfa metni içine homojen dağıtmaya özen gösterin.
19. Sayfalarınızı olabildiğince kök dizine yakın yerleştirin. 3 seviyeden fazla iç içe dizin kullanmayın.



Örnek :
www.siteniz.com/index.html (1. seviye - harika)
www. siteniz.com/html/index.html (2. seviye - iyi)
www. siteniz.com/html/satis/index.html (3. seviye - idare eder)
www. siteniz.com/html/satis/arama/index.html (Çok yüksek seviye - arama motorları bu sayfayı çok içlerde gördüğü için erişilebilirliğini ve dolayısıyla önemini az kabul edecektir.)
20. Menü kodlarını sayfa sonuna yerleştirmeye özen gösterin.

Eğer site içinde her sayfada sabit bir yerde çıkan menü barınız varsa, büyük ihtimalla tablo kodunuzu ana sayfa metinlerinden önce yerleştirmissinizdir. Arama motoları sayfa kodunda başa yakın olan kelimelere, sayfa kodunda sonda olan kelimelerden daha çok önem verirler. Bu yüzden sayfanızı tasarlarken, menü bar kodunuzun sayfa içeriğinden sonra gelmesini sağlayın.
21. Javascript kodlarınızı başka bir dosyaya ya da BODY ve HTML taglerinizi kapattıktan sonra sayfa kodunun en sonuna yerleştirin.

Bu şekilde yapmanız gerçekten işe yarayacaktır. Aşağıdaki kod örneğindeki gibi yaparak Javascript kodlarınızı başka bir dosyaya taşıyabilirsiniz. Aşağıdaki kodu HEAD tagi içine yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

<HEAD>
<script LANGUAGE="JavaScript" SRC="file-name.js"></SCRIPT>
</HEAD>
</code>
Bu işlem aynı zamanda sayfa kodunun büyüklüğünü de dğişirecektir böylece sayfanızın daha hızlı yüklenmesine de yardımcı olacaktır. Ayrıca aynı kodu farklı sayfalarda da kullanabileceksiniz. Tek yapmanız gereken yukarıdaki kodu istediğiniz sayfanıza yerleştirmek olacaktır. Bu ve bir önceki iki teknik, daha önemli sayfa içi metinlerinizi kod içinde daha üstlere çıkarmanızı sağlayacaktır.
22. Belki çok pratik değil ama CSS class isimlerinizi anahtar kelimelerden seçebilirsiniz.

Örnek :
.donanim
{
color: #ff0000;
}

23. Robots META tagleri yerine robots.txt dosyasını kullanın.

Bazı arama motorları bu META tagini anlamazlar.
24. Font boyu varsayılan (default) değeri olarak 1 kullanmayın.

Bazı arama motorları çok küçük font boylarını spamming olarak algılarlar. Metin içinde bazı özel yerlerde font boyu olarak 1 kullanmak ise sorun olmayacaktır.
25. Toplistlere veya link değişim gruplarına üye olmayın.

Arama motorları toplistlere ve link değişimi gruplarına bir sitenin popüleritesini suni olarak artırdığı için spam olarak bakarlar. Link değişim gruplarını karşılıklı link değişimi ile karıştırmayın. Karşılıklı link değişimi sizin siteniz ile bir başka site arasında özel anlaşma ile yaptığınız link değişimidir. Bu sadece size ve karşınızdaki siteye ait bir yapı olacaktır. Arama motorları karşılıklı link değişimine karşı değillerdir. Karşılıkli link değişimi ise genelde popüleritenizi artır.

Dmoz (bilinmesi Gereken Ama Bilinmeyen Bir Konu)

DMOZ (ODP) Nedir ?
Bilinen, önemli arama motorlarının, sitenizi indexlemesi istiyorsanız, sitenizi internet ortamında daha çok kişiye ulaştırmayı hedefliyorsanız, atlamamanız gereken bir kaynaktır DMOZ.

DMOZ'un diğer bir bilinen adı da Open Directory Project (ODP Projesi) dir. DMOZ'u Türkçe tanımlayacak olursak, " Web'deki insanlar tarafından düzenlenen en büyük dizin " açıklaması uygun olur.

Open Directory Project (http://www.dmoz.org) gönüllü operatörler (editörler) tarafından yönetilmektedir.

DMOZ'da listelenmek için her hangi bir ücret ödemeniz gerekmez, fakat DMOZ'da listelenmek için incelemeye alınırsınız. İnceleyen editörler tarafından onaylanabilmeniz için, siteniz belirli bir standarta uymalıdır. Ayrıca siteniz profesyonelce ve gezilebilir olmalıdır.

DMOZ'da Listelenebilmek...
Başvuruyu yaptığınız sırada, siteniz tamamen tamamlanmış olmalı, eksik sayfa bulunmamalıdır. Tamamlanmadan başvurulan siteler kabul edilmezler. Ayrıca, siteniz orjinal bir içeriğe sahip olmalı ve konusu ile alakalı olmalıdır.

Neden DMOZ ?
DMOZ'da listelenmenin en önemli yararlarından birisi, en büyük arama motorları Google ve Yahoo! 'nun DMOZ'u bir kaynak olarak kullanması. DMOZ'da listelenen siteler, Sandbox'dan etkilenmezler, Google Directory'de listelenirler vs. Sitenize alakalı ziyaretçi çekebilmenin temel taşıdır DMOZ'da listelenmiş olmak. Hangi ünlü arama motorlarının DMOZ kullandığına bakmak için http://www.search-this.com/search_engine_decoder.asp adresini inceleyebilirsiniz.
Ayrıca, DMOZ verisi kullanan onlarca sitenin olduğunu da unutulmamalı. Unutmayın, bunlar sadece DMOZ'da listelenenler. Yani DMOZ verisi kullanıp, DMOZ'da listelenenler (: . Daha kaç tane var kim bilir...
Uzun sözün kısası, DMOZ'un sitenize faydaları saymakla bitmez. (;

Nasıl site ekleriz ?
DMOZ'a sitenizi eklemek kısmen komplike birşeydir (: Öncelikle yapmanız gereken, DMOZ 'a girmek ve siteniz için uygun, kategoriyi bulup, alt kategorileri takip ederek ile sitenize en uygun olanını bulmak. (Bu şekilde bulamazsanız, DMOZ içinde arama yaparak da bulabilirsiniz.) Doğru kategoriyi bulduğunuza emin olduktan sonra, hangi dilde kategoriye girdiyseniz, o dilde "suggest url -adresi öner-" bağlantısı ile site ekleme aşamasına gelebilirsiniz. Yanlış bir kategoriye site ekleme yapmak, reddedilmenizi beraberinde getirecektir. Birden fazla kategoriye aynı adres eklenemez. İçeriği farklı alt klasörleriniz, sub domainlerinizi yine uygun kategorilere ekleyebilirsiniz, sakıncası yoktur.

Şimdi ekleme aşamasını inceleyelim:
Site URL: sitenizin adresi. örn: http://www.dmoz.org
Bu kutucuğun altında, nelerin yapılıp yapılamayacağı yazıyor. Örneğin, illegal sitelerin durumu, pornografik sitelerin sadece Adult kategorisine eklenebileceği, bitmemiş sitelerin eklenemeyeceği, İngilizce olmayan sitelerin uygun dillerindeki kategorilere eklenmesi gerektiği, daha önce eklenmiş sitelerin, şekil değiştirerek tekrar eklenemeyeceği (http://www.dmoz.org http://www.dmoz.org/index.html şeklinde) vs. ( Örnek diye, hepsini yazmış kadar oldum : P )

Title of Site: Sitenizin kısa ve öz başlığı. örn: Open Directory Project.
Bu kutucuğun altında da uygun olan, olmayanlar yazıyor. Bunlar, promosyon içeren kelimeler, cümleler kullanılmaması gerektiği, büyük harf kullanılmaması gerektiği vs.

Site Description: Sitenizin 25 - 30 kelimeden oluşan açıklaması. Örn: The largest human-edited directory of the web.
Bu kısma; kısa, öz ve gerçek bir cümle daha kolay kabul edilmenize yardımcı olur. Bu kutucuğu doldururken, HTML Tag kullanılmamalı, düzgün yazılmış ve noktalamasına dikkat edilmiş cümle(ler) kullanılmalı, başlıkta yazdıklarınız tekrar edilmemeli, promosyon amaçlı bir dille yazılmamalı. Örneğin " güzel bir site ", "en iyi falancı site" tarzı açıklamalar içeren başvurular silinecektir.

Your E-mail Address: Malum mail adresleriniz..

Daha sonra başvurunuzu "submit" edip beklemeye koyulabilirsiniz.. (:

Editörlerin, gönüllü olarak çalışması, başvuru yoğunluğu, spamlerdan dolayı gereken titiz incelemeler vs gibi sebeplerden dolayı kabul edilme süresi aylarca sürebilmektedir. Bu faktörler, kategoriden kategoriye değişiklik göstermekte. Başvurudan 6 ay sonra kabul edilen başvurulara bile rastlanılır.

Bu durumda endişe edip, tekrar başvurular yapmanız kabul edilmenizi daha da zorlaştırır, bu nedenle endişeye gerek yok. (;
Siteniz reddedildiğinde veya, abartı bekleme süresi olduğunda, başvurunuzu inceleyerek bir kez daha göndermeniz mantıklı olacaktır. Kabul edilme süreciniz esnasında, sabırlı olmanız ve başvurunuzun durumunu DMOZ'dan düzenli olarak takip etmeniz gerekmekte.

Çok çok uzun süre beklemenize rağmen sonuç alınamayınca veya başvurunuz reddedildiğinde, eklemek istediğiniz kategorinin editörleri ile direk kontakt kurabilirsiniz.
Örn. http://dmoz.org/World/T%c3%bcrk%c3%a7e/ Türkçe bölümler editörlerini alttan görebilir, linkleri takip ederek iletişim kurabilirsiniz.
Bunun dışında neden kabul edilmediğinizi, kabul edilmek için ne yapmanız gerektiğini http://resource-zone.com/forum/ adresindeki forumda sorabilirsiniz.

Sandbox Nedir? Google Neden Sandboxa Atar

Neden sandbox çıktı?
Amaç yeni açılan spam, fake amaçlı sitelerin arama sonuçlarında kirlilik yaratmasının önüne geçmek yani üst sıralarda yer almasını önlemek ve arama sonuçlarında kaliteyi korumak.

Yeni açılan siteler nasıl etkilenir?

Sitenize ait anahtar kelimelerde arama sonuçlarında sitenizi çıkartmaması yada çok çok alt sayfa ve sıralarda çıkartması, sitenizi çok geç indexlemesi gibi sonuçları vardır.

Sandbox bu kadar gereklimiydi? kurunun yanında yaşta yanmaz mı?

Her gün onbinlerce yeni web sitesi açılmakta hepside google amcayı 4 gözle beklemekte ama Google bunların hangi birini indexlesin ki? Google amcada sonuçta bir makina ve her makinanın belli bir kapasitesi vardır.
Google sistem kaynaklarını önemsiz olma ihtimali olan yeni siteler için harcamak istemiyor.
Hangi birinin önemli olup olmadıgını anlayacak kadarda yapay zekası olmadıgından, elindeki önem kriterleri şunlar;

1- Sitenin istikrarlı şekilde büyümesi,sayfa sayısının artması ve içeriginin zenginleşmesi.
2- Orjinal içerikli olması çıkışı hızlandırır.( daha önce indexlenmiş bir siteyi çalıp degiştirerek web sitesi açarsanız sandboxtan çıkmak çok uzun zaman alır.belkide hiç çıkartmaz).Başkasından çaldıgınız içerik nasıl olsa veritabanında var google amcanın.Sizin sitenizin içeriğini niye tekrar saklasınki veritabanında.Google sistem kaynaklarını niye tekrar tekrar boşa harcasın ki.

3- Aynı içerikli site(ler)den link alması . Spor siteniz varsa spor sitelerinden link almanız gerek.Spor siteniz için gidip, winamp.com dan yada php.net ten link almanız, hiç birşey ifade etmiyor google için.Ama link alırkende dikkatli olunması gerek.çünkü yeni açılmış dandik bir site olma ihtimali olan bir siteye niye pr7 pr6 sitelerin link vermesine şüphe ile bakıyor google ve bunu para ile link satın alınarak pagerank dengesini bozmaya teşebbüs olarak gördüğünden sandboxtan çıkma süresini uzattıkça uzatıyor.Yeni açılan bir sitenin kademeli şekilde link alması gerekmekte.Hemen pagerank kazanayım diye onlarca siteden link alırsanız GoogleBomb tabir edilen bir başka filtreye maruz kalırsınız.pr5 olmayı beklerken pr2 bile olamayabilirsiniz.

4- Adsense için site açmayın, ziyaretçiler için kaliteli siteler açmalısınız der google amca.yada en azından sandboxtan çıkana kadar adsense siteye koymayın.Çünkü son zamanlarda mantar gibi yeni siteler türemekte sırf adsense için açıldığının google farkında.Bu da interneti çöplüğe dönüştürmekte. 3-4 sayfalalık siteler sırf adsense için açılmakta.Pahalı kelimeler için açılan bu siteler bir kaç ay sonra kapanmakta.Sitenizin böyle bir site olmadıgını google amcaya gösterebilmek için sitenize adsense koymayın, sandboxdan çıkana kadar.

Sandbox aslında iyi düşünülmüş bir google filtresidir.Böylece fake, dandik sitelerin arama sonuçlarında üst sıralara çıkması zorlaşmakta.Olaya ziyaretçi gözü ile bakarsanız iyi bir olaydır.Google 3-4 sayfalık fake siteleri indexlemek için harcayacağı zamanı, daha önemli siteler için harcamaktadır.
webmasterlarında kaliteli birşeyler ortaya çıkartması için teşvik etmekte.

Sitenize güveniyorsanız yapmanız gereken tek şey beklemek.6-9 ay sürmekte normal şartlarda yeni açılan bir sitenin sanbox filtresinden çıkması.2004 mart ayından sonra açılan tüm siteler bu süreçten geçti ve geçmek zorunda.
Sabır şart arkadaşlar.

Yeni bir domain alır almaz hiç yapacak bişey bulamıyorsanız bile bir an önce tek sayfa dahi olsa açın ki, siteniz eskimeye başlasın google amcanın gözünde.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home