ingilizce kelime/cümle/gramer

Wednesday, June 07, 2006

Yazılım projeleri neden zamanında bitmez.

Projenin gerçekleştirildiği aşamaları ifade eden Yinelemeli Yazılım Yaşam Döngüsü boyunca Proje Yöneticisi, aşağıda tanımları verilen Şekil 1'deki bloklardaki işlerin yapılmasını sağlar. Projenin bütçeyi aşmadan ve kalite hedeflerine uygun olarak zamanında teslim edilmesi için disiplinli bir usulde gerçekleştirilmesini sağlar.
  1. İsterler: Müşteri isterlerinin karşılıklı diyalog ile belirlendiği aşama
  2. İş Tanımı: İstenilen ürünün özelliklerinin, kapsamının yapıldığı aşama.
  3. İş Adımları: İstenilen ürünün gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenlerin modüllere ayrılması.
  4. Kestirimler: Gerçekleştirilecek yazılımla ilgili büyüklük, maliyet, işgücü, ve takvim değerlerinin önkestiriminin yapıldığı aşama.
  5. Riskler: Projenin risklerinin belirlenip önceliklendirildiği, risk sakınım ve etki azaltımı planlarının, risklerin oluşum kriterlerinin ve planlarının yapıldığı aşama.
  6. Proje PlanıYönetimi: Projenin başından sonuna kadar tüm planlamasının yenilerek yapıldığı aşama.
  7. Test Planı: Yazılım birim testleri, tümleştirme testleri ve ürün kabul testlerinin planlanması.
  8. Konfigürasyon Yönetimi Planı: Proje belgeleri ve kodları gibi değişime uğrayan öğelerin konfigürasyon yönetiminin planlaması.
  9. Kalite Planı: Kurum içi ve ürün için istenilen kalite hedeflerinin planlandığı aşama.
  10. Kestirim Yönetimi: Proje boyunca kestirimlerin yenilendiği aşama.
  11. Risk Yönetimi: Proje boyunca risklerle ilgili planların gerektiğinde uygulandığı aşama.
  12. İnsan Kaynakları Yönetimi: Proje çalışanlarının belirlenip görevlendirildiği ve eğitimlerinin gerçekleştirildiği aşama.
  13. İletişim Yönetimi: Proje takımları içi, arası, çalışanları ve yöneticileri arasındaki, müşteriyle olan her türlü iletişimin yönetildiği aşama.
  14. Proje İzleme ve Gözetim: Proje ile ilgili gerekli tüm yazılım metriklerinin (kestirim, risk, konfigürasyon, kalite, test, vb.) toplandığı, projenin ilerleyişinin kontrol edildiği aşama.

Kriz yönetimi, yanlış belirlenen hedef tarihe yetiştirme anlayışı yerine yukarıda belirtilen yazılım mühendisliği disiplini içerisinde gerçekleştirilen projelerde başarı daha kesin olacaktır. Her projede elde edilen sonuçlar sonraki projelerde daha iyi kestirimleri olan planlar yapmakta kullanıldıkça proje çalışanları kahramanlık yapmak zorunda kalmayacak doğru belirlenmiş hedef tarihlere işlerini yetiştirebileceklerdir. Sonuç, kurumsallaşmanın pekişmesi ve şirketteki yazılım proje yönetiminin sürekli iyileşen bir süreç olmasıdır.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home